Even geduld

menu

Bollenteelt

CA van Paridon is een bloembollenkwekerij met in de wintermaanden broei van hyacinten. 
Een korte uitleg over het kweken van bloembollen.
Het telen van onze Hyacinten bollen gebeurt buiten op het veld. Kleine bol maten worden buiten geplant. Deze worden een jaar met liefde verzorgt om ze dan weer uit de grond te halen en als dikke bollen te verkopen.

De Hyacinten bollen worden in de maand oktober geplant. Met tractor en plantmachine worden deze op mooie recht rijen (bedden) geplant. Daarna word er stro ingestoken zodat het zand niet kan verstuiven. Later komt daar een dik dek stro overheen tegen de vorst. De bollen gaan nu wortels maken en wachten tot de winter over is , om in het voorjaar weer tot bloei te komen. In het voorjaar begint de gewas verzorging om ze het goed naar de zin te maken zodat ze gezond groot kunnen groeien. In juni/juli sterven de bloembollen weer af. Voedsel wordt van de plant naar de bol getransporteerd zodat deze groot groeit, gerooid en verkocht kan worden.
 
Narcissen worden allemaal verkocht aan de export. Deze verpakt ze in klein verpakkingen om in de winkel te kunnen verkopen.

Hyacinten blijven nog een 3/4 jaar op het bedrijf. Deze worden in de winter op het bedrijf gebroeid. Door zelf de bollen te telen kunnen we de juiste hoeveelheid voedingstoffen en temperatuur behandeling geven. Hierdoor zijn we in de winter verzekerd van een zeer goede kwaliteit.


Broeierij

In de wintermaanden broeien wij Hyacinten. Hiermee wordt bedoeld dat bloembollen geforceerd in bloei worden getrokken. Ze krijgen een warmte en koude temperatuur behandeling om de winter na te bootsen. We houden de bollen eigenlijk voor de gek. Door ze een koude temperatuur te geven denken de bollen dat het winter is. Door ze daarna in de warmte te zetten( in een kas of schuur) denken de bollen dat het voorjaar is en gaan ze groeien. ( De bloei gebeurd dus in de wintermaanden). Wanneer de bollen bijna bloeien oogsten we ze en maken ze klaar zoals de afnemer ze wil hebben.
Onze broeierij is gericht op snij Hyacinten. Snij Hyacinten zijn langer dan pot Hyacinten. Zij worden per 5 op een bos gedaan zodat ze net als andere bloemen in de vaas gezet kunnen worden. Men kan dan minimaal 7 dagen genieten en met de heerlijke geur alvast het voorjaar in huis halen.
 

Meer weten over de mogelijkheden?